Keksówka – jaką formę do ciasta warto wybrać?
Keksówka to jedno z akcesoriów, których nie powinno zabraknąć w domu żadnego miłośnika wypieków. Choć nazwa nawiązuje do popularnego ciasta z bakaliami, te podłużne formy posiadają wiele zastosowań. Doskonale nadają się do słodkich wypieków, chleba, pasztetu, czy zapiekanek. Mogą też posłużyć jako forma na galaretę. Jak wybrać keksówkę, która spełni oczekiwania użytkowników?
Rodzaje prostokątnych form
Keksówki występują w wielu rozmiarach i tworzone są z różnych materiałów. Wielkość formy powinno się dopasować do ilości przyrządzanego jedzenia. Na wygodę użytkowania wpływ będzie miało przede wszystkim tworzywo, z jakiego wykonano akcesorium. Najbardziej popularnymi są blaszki metalowe. To lekkie i szybko nagrzewające się keksówki. Poszukując odpowiedniej, warto zwrócić uwagę na grubość ścianek. Zbyt cienki model może ulec odkształceniom. Tego typu akcesoria należy przed każdym użyciem nasmarować tłuszczem. W innym razie wyjęcie gotowego pożywienia byłoby uciążliwe.
Do chętnie wybieranych należą również keksówki stalowe. Zwykle wyposażone są w powłoki nieprzywierające. To wyjątkowo trwałe formy, których nie trzeba nacierać tłuszczem. Należy jednak uważać, aby nie zarysować teflonowej powłoki przyrządami kuchennymi.
Oryginalne rozwiązania
Zastanawiając się nad tym, jaką keksówkę wybrać, natrafić można na wiele ciekawych i nowoczesnych rozwiązań. Wśród nich pojawiają się modele silikonowe. To trwałe i elastyczne akcesoria, z których łatwo wyjmuje się wypieki. Za ich zaletę uznaje się również łatwość czyszczenia i przechowywania. Wyjątkowo cenionymi są z kolei formy ceramiczne. W przypadku takich naturalnych materiałów można mieć pewność, że do pożywienia nie przedostają się żadne szkodliwe związki chemiczne. W takich keksówkach można również wypiekać chleb na zakwasie. Są wyjątkowo trwałe i zachwycają walorami estetycznymi. Różnorodność form do pieczenia sprawia, że każdy odnajdzie odpowiedni egzemplarz do swojej kuchni. Warto dopasować akcesoria do własnych preferencji i rodzaju przyrządzanych potraw.