kromki chleba
Sprzęt gastronomiczny

Przemysłowe krajalnice do chleba – na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Krojenie chleba może być jeszcze szybsze – wystarczy inwestycja w przemysłową krajalnicę, która szybko i skutecznie poradzi sobie z każdym typem bochenka i potnie go na równe kromki. O czym warto pamiętać, gdy wybiera się gastronomiczną krajalnicę do pieczywa?

Rodzaje krajalnic gastronomicznych – nablatowe i wolnostojące

W pierwszej kolejności, gdy wybierana jest gastronomiczna krajalnica do chleba, pod uwagę należy wziąć jej rodzaj. Do dyspozycji są dwa typy krajalnic – nablatowe i wolnostojące.

Nablatowa krajalnica służy do ustawienia na blacie, dlatego konieczne jest wygospodarowanie na nią przestrzeni. Z kolei wolnostojąca krajalnica ma podstawę pozwalającą na umieszczenie jej w dowolnym miejscu, a dzięki kółkom jezdnym można łatwo ją przemieszczać.

Profesjonalne krajalnice do pieczywa – najważniejsze parametry

Aby wybrać odpowiednią krajalnicę do pieczywa, należy zwrócić także uwagę na kilka ważnych parametrów technicznych. Zaliczają się do nich:

– Wymiary urządzenia – szerokość, wysokość i głębokość.
– Maksymalne wymiary bochenka – jego długość oraz szerokość.
– Grubość kromki – podawana w milimetrach, dostępne krajalnice kroją pieczywo na kromki o grubości 10-20 mm.
– Maksymalna wydajność – podawana w sztukach bochenków na godzinę.
– Akcesoria – wyjmowana szuflada na okruchy, półka do odkładania chleba.
– Zasilanie – 230 V, 400 V zależnie od wybranego modelu.
– Materiał – elementy stykające się z żywnością powinny być wykonane ze stali nierdzewnej.

Obecnie przemysłowe krajalnice do pieczywa ze sklepu GastroNet24 można także zamawiać online – to wygodny sposób na zamówienie profesjonalnego sprzętu dopasowanego do swoich potrzeb bez konieczności wychodzenia z firmy lub domu.