brytfanna do pieczenia
Akcesoria kuchenne

Jaka brytfanna do pieczenia będzie najbardziej odpowiednia?

Brytfanna to niezwykle przydatne naczynie. Może spełniać jednocześnie funkcję patelni i pojemnego garnka. Warto używać jej nie tylko od święta, a to dlatego, że dania przygotowywane właśnie w brytfannie są smaczne i soczyste. Brytfanny to niezwykle uniwersalne naczynia, możemy w nich zrobić mięso, zapiekankę makaronową, a nawet upiec ciasto. To doskonała opcja dla osób, które lubią wielofunkcyjne przedmioty.

Jaką brytfannę do pieczenia warto kupić?

Szukając idealnej brytfanny do pieczenia nie kierujmy się jedynie estetycznym wyglądem naczynia. Zdecydowanie ważniejszy jest materiał, z którego brytfanna została wykonana. Powinien on równomiernie rozprowadzać ciepło i dobrze się nagrzewać. Warto także zwrócić uwagę na dno naczynia. Jeśli jest ono odpowiednio wykonane, to możemy nie tylko wstawić brytfannę do piekarnika, ale również postawić na kuchence i w ten sposób podgrzewać jedzenie. Na sklepowych półkach znajdziemy brytfanny wykonane z:

  • szkła żaroodpornego,
  • aluminium,
  • stali,
  • żeliwa,
  • ceramiki,
  • gliny,
  • silikonu.

Kolejny ważny detal to powłoka wewnątrz samej brytfanny. To własnie ona sprawia, że potrawy nie przywierają do ścianek naczynia. Dobrej jakości powłoka pozwala na zminimalizowanie ilości używanego tłuszczu w czasie przygotowywania jedzenia. Do wyboru mamy brytfanny z powłoką:

  • emaliowaną,
  • teflonową,
  • ceramiczną,
  • kamienną,
  • tytanową.

Które naczynie najlepiej sprawdzi się w naszej kuchni. To wszytko zależy od naszych preferencji. Każdy rodzaj brytfanny ma swoje wady i zalety.