Prosty dodatek do wielu dań
2019-07-10

Masz dość monotonnych obiadów i kolacji? Szukasz inspiracji jak unowocześnić i wzbogacić smak swoich potraw? Zastanawiasz się jak prosto i szybko przyrządzić danie, które zaskoczy nowym smakiem i wyglądem wszystkich domowników? Bardzo dobrze trafiłeś. Ten artykuł powstał z myślą o tobie.

1. Sos znany od wieków

Sos beszamelowy wywodzi się z Francji i znany był od dawien dawna. Jego delikatna konsystencja oraz wyrazisty smak sprawia, że pasuje do wielu różnorodnych dań. I tak o to sosem beszamelowym mogą być podane różnorodne ryby przyrządzone na patelni oraz w piekarniku, wiele rodzajów mięs na ciepło, zapiekanki makaronowe, lasagne oraz świetnie pasuje z warzywami lub nawet samymi ziemniakami. 

2. Jak go zrobić?

Sos beszamelowy robi się niezwykle szybko i z bardzo niewielu, prostych produktów. Do jego zrobienia są zatem potrzebne: mleko (prawie 2 całe szklanki), mąka (2 łyżki), masło oraz przyprawy. Niektórzy chętnie dodają również starty ser żółty lub serek śmietankowy. Składniki te należy powoli i skrupulatnie ze sobą połączyć, tak aby w ciepłym garnku nie powstały grudki. Na koniec wystarczy dobrze przyprawić całość. Co ważne – sos beszamelowy nie powinien być mdły, dlatego też nie warto bać się dodać do niego trochę ostrzejszych i bardzie wyrazistych przypraw. 

3. Do własnych potrzeb

Beszamel opisany wyżej stanowi prostą bazę do wielu potraw. Nie oznacza to jednak, iż każda sama pani domu nie może go trochę do swoich upodobań zmodyfikować. I tak o to warto dodać do sosu świeże przyprawi takie jak np. natka pietruszki lub koperek. Niektórzy chętnie dopełniają go sokiem z cytryny, ostrzejszymi przyprawami jak chilli a nawet oliwkami. Tak przygotowany sos może spokojnie poczekać w lodówce (do około 3 dni), by na bieżąco być stosowany do przeróżnych potraw. 

Sos beszamelowy to król imprez okolicznościowych, uroczystości rodzinnych oraz niedzielnych obiadów, dlatego warto spróbować przyrządzić go w domu, tym bardziej iż jego wykonanie nie zajmie więcej niż maksymalnie 10 minut. Smacznego.