Do czego służą różne kształty tortownic?
2018-07-02

najlepsze tortownice na rynku

Co przychodzi Wam do głowy, gdy słyszycie słowo „tortownica„?
Zapewne, jak większość ludzi, wizualizujecie sobie okrągłe naczynie z wyjmowanym dnem. Rzeczywiście, tortownice najczęściej są okrągłe, a kiedyś występowały tylko w tym kształcie. Jednak świat się zmienia i podobnie czyni rynek tych produktów. Jeśli pieczemy ciasta, do wyboru mamy całe spektrum różnego rodzaju tortownic.

Dostępne kształty tortownic:

  • Tortownice okrągłe — są najbardziej uniwersalne. Idealne do pieczenia biszkoptów na tradycyjne torty. Dobrze wygląda przygotowany w nich sernik (szczególnie sernik na zimno) lub ciasta z owocami. Okrągłe można kupić w różnych rozmiarach. Duża najlepiej sprawdzi się do produkcji tortów okolicznościowych, którymi chcemy poczęstować licznych gości. Mała zaś to świetny wybór dla osób, które lubią eksperymentować, lub pieką ciasta dla 1-2 osób. Okrągłe mogą mieć także regulowaną obręcz pozwalającą na wybór rozmiaru zależnie od potrzeb.
  • Tortownice prostokątne lub kwadratowe. Są idealne, gdy chcemy upiec ciasto, które kroi się w kostkę. Dobrze wygląda z nich sernik, placek drożdżowy, a nawet mazurek. Pasują także do ciast owocowych i z galaretką. Niektóre torty także warto upiec w takiej tortownicy, dla uzyskania ciekawego aspektu wizualnego.
  • Tortownice w kształcie serca. Jeśli przygotowujemy ciasta na specjalne okazje — Walentynki, dzień Matki, jako prezent dla ukochanej osoby, w naszej kuchni nie może zabraknąć o takim kształcie. Nawet najprostsze ciasto będzie dzięki temu wyglądało wyjątkowo.
  • Tortownice w kształcie gwiazdy — stworzone z myślą o świętach Bożego Narodzenia.

Na rynku dostępne są także inne kształty tortownic – które można zakupić teraz, ale o ile nie pieczemy często ciast o konkretnym kształcie, są one mniej praktyczne.