Podstawowe zasady korzystania z kamienia do pizzy
2017-07-21

Chyba nie ma osoby, która nie lubi pizzy. Najlepsza pizza to taka przygotowana z włoskich składników, wypiekana w kamiennym piecu opalanym węglem drzewnym. Pizza jest wypiekana wtedy w odpowiedniej temperaturze.

Chcąc zrobić pizzę w domu, oprócz zakupu specjalnych włoskich składników używanych do przygotowania ciasta, warto również kupić kamień do pizzy aby móc przygotować domowych, chrupiący chleb lub domowe bułeczki.

Kamień do pizzy – jak korzystać

Kamień do pizzy równomiernie rozprowadza ciepło po całej swojej powierzchni. Dodatkowo pochłania wilgoć wydobywającą się z wypiekanego produktu. Dzięki temu wypiekane pieczywo i pizza stają się bardzo chrupiące.

Aby wypiekać na kamieniu, należy go na godzinę przez planowanym pieczeniem włożyć do piekarnika i ustawić największą temperaturę. Kamień należy wkładać do zimnego piekarnika, aby różnica temperatur nie spowodowała jego pęknięcia. Tak samo, na rozgrzany kamień nie należy kłaść zamrożonej pizzy. Kamień do pizzy powoli będzie się nagrzewał na całej swojej powierzchni.

Nagrzanego kamienia do pizzy nie należy wyjmować po nagrzaniu. Jest on bardzo nagrzany i wyjęcie go z piekarnika może spowodować poparzenie naszych dłoni, nawet jeśli będziemy używali silikonowych rękawic. Upuszczenie kamienia do pizzy również może spowodować poparzenie nóg i narobić dużych szkód w kuchni.

W jaki sposób zatem ułożyć na nim pizzę? Do tego celu należy skorzystać z drewnianej łopatki przy pomocy, której nałożymy ciasto na kamień, jak również będziemy mogli go z niego zdjąć.

Korzystanie z kamienia wiąże się również z kilkoma zasadami dotyczącymi utrzymaniem go w czystości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *